Kediler Neden Kusar?
Tam olarak sebebinin bilinemediği durumlar için sizlere kediler neden kusar? Sorusunun cevabını ayrıntılı olarak vermeye çalışacağız! Evimizin sevimli üyeleri arasında bulunan kediler, farklı sebeplerden dolayı zaman zaman kusma davranışı gösterir. İşte kedilerin kusma sorunu hakkında bilmeniz gereken bütün detaylar.
Kediler Neden Kusma Eğilim Gösterir?
Kediler, farklı sebeplerle birlikte olmak üzere sağlık sorunlarından dolayı kusma eğilimi gösterir. Peki, kediler neden kusar? İşte kedilerin kusma sebeplerinden bazıları:
- Özellikle kedilerde parazit, tümör, ülser ve gastrit gibi çeşitli durumlardan dolayı kusma eğilimi görülebilir.
- Kedi gıda alerjisi sebebi ile de kusma davranışı gösterebilir. Çok fazla bilinmese de dışarıda gezinirken, bilmediği ya da alerjisi olduğu bir besini / otu tüketmesi sebebi ile de kusabilir. Bu sebeple sevimli dostlarınızı bu tür ot ve yiyeceklerden uzak tutmanız gerekmektedir. İlla ki ot yemeyi seviyorsa, kedi çimi alabilirsiniz.
- Bunun dışında bazı enfeksiyon hastalıkları, kabızlık ya da bağırsak düğümlenmesi gibi sağlık problemlerinden dolayı da kustuğu görülebilmektedir. Bu durumda da kedi bakımı büyük önem arz etmektedir!
- Eğer kedinizde ciddi bir sağlık sorunu varsa, bu da kusmaya neden olur. Karaciğer iltihabı, karın tümörü gibi ağır rahatsızlıklar kedilerin sunmasına sebep olur. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda Çayyolu Hayvan Hastanesi ile hemen iletişime geçebilirsiniz.
- Bunun dışında aynı zaman da psikolojik sebeplerle de kedilerinizin kusma davranışı gösterdiğini görebilirsiniz. Fobiler, sevmediği bir ortam ya da endişe verici davranışların da kusmayı tetikleyebileceği ifade edilmektedir.
Kedi Kusmasının Türleri Nedir?
Kedi kusmanın farklı türleri olabilir. Kusman genel olarak aynı eylemi içerse de, kediler için kusmanın farklı türleri bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda mutlaka veterinere gitmenize gerekmektedir.
Ani Kusma:
Kediler, doğal olarak farklı zamanlarda tüy yumağı veya diğer maddeleri kusabilirler. Ancak bu kusma sürecini desteklemek ve sindirimlerini düzgün şekilde sürdürebilmek için mide malzemesi kullanabilirler.
Periyodik Kusma:
Eğer kediniz periyodik olarak kusuyorsa, muhtemelen bir yiyeceğe karşı alerjisi veya daha ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanan bir rahatsızlık yaşar. Bu durum birkaç gün boyunca devam ederse, bir veterinerin müdahalesi gerekir.
Kanlı Kusma:
Kediler, zehirlenme, ince bağırsak ülseri, tümör veya yabancı cisim gibi ciddi sağlık sorunları nedeniyle kanlı kusabilirler. Bu durumlar acil veteriner müdahalesi gerekir.
Şiddetli Kusma:
Eğer kediniz yediği bir şeyden dolayı rahatsızlık yaşıyorsa, şiddetli kusma durumu yaşar. Bu tür durumlarda bir uzman veterinerin görüşüne başvurmak önemlidir.
Kedilerde Kusmanın Tedavisi Nedir?
Yukarıda kısaca kedi neden kusar sorusunun cevabını detaylıca aktardık. Peki, kediler kusunca nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır? Can dostunuzun bu gibi bir durumla karşılaşması halinde neler yapabilirsiniz? Kedi kustuktan sonra ne yapılmalıdır?
- Kediniz kustuysa ortalama olarak 4 – 24 saat içerisinde yaş ya da kuru mama vermemeye özen gösterin.
- Su tüketmesini sağlayın. Ancak az az ve sık sık içtiğinden emin olun.
- Yiyecek vermeye başladığınız zaman porsiyonların daha küçük olmasına dikkat etmeniz önerilmektedir.
Ancak her şeye rağmen, kedilerde kusma normal bir davranış olarak kabul edilmektedir. Zaman zaman midelerini temizlemek ve kedilerini temizlerken yuttukları tüyler sebebiyle kusabilirler. Ancak sürekli kusma ile birlikte yukarıdaki durumlar içerisinde kusma ciddi sağlık problemlerinin habercisidir. Kediniz yediği bir şeyden dolayı kustuğunda mide rahatsızlığı geçiriyor olur. Bu gibi durumlarda hemen veteriner muayenesi gerekir.
Kedinizin sağlık sorunları için bizlerle her zaman iletişime geçebileceğinizi unutmayın! Ekibimiz 7/24 boyunca her türlü evcil dostlarınız için hizmet vermekte ve onları bütün sağlık problemleri ile ilgilenmektedir.