Röntgen ve abdominal ultrason (ekokardiyografi veya kardiyak ultrason dahil) veteriner hekimlikte en sık kullanılan görüntüleme yöntemleridir. bazı durumlarda hastanın iyiliği, konforu ve görüntü kalitesi açısından sedasyon gerekebilirken bu testlerin çoğu sedasyon veya anestezi gerektirmeden uygulanabilir.
- Ultrasonografi
Birçok hastalığın ön teşhisinde kullanılan, ancak daha çok karın organları gibi ses dalgalarının kolayca geçebileceği konumdaki organların tetkikinde etkili bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yönteminde X ışını yoktur. Ultrason, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntüleyen bir tanı yöntemidir. Ultrasonda radyasyon kullanılmaz. Bu nedenle gebelerde ve bebeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Cihazdan gönderilen ses dalgaları, hasta vücudundan yansıdıktan sonra gene aynı cihaz tarafından algılanır. Yansıma farklılıkları organdan organa değişir. Bu nedenle farklı yansımaların olduğu yapılar, farklı görüntüler verir. Normal yapılar içindeki bir tümör ya da kist, ses demetlerini farklı yansıttığı için farklı yapıda gözlenir ve tanı konulur. Görüntü oluşturulması sırasında “prob” hasta vücudunda gezdirilirken, altında kalan bölümün kesit görüntüleri, hareketli organlar gibi ekranda kayar. Bu esnada radyolog tanı koyar. Ultrasonografi, bu konuda eğitim almış Veteriner Hekimler tarafından uygulanmalıdır.
- Endoskopi
Hekimin herhangi bir cerrahi uygulama yapmadan vücut boşlukları tüp benzeri fiber optik bir cihaz olan endoskop aracılığı ile görüntülenmesidir. Hastanemizde hastalarımıza detaylı endoskopik incelemeler ve girişimsel endoskopik müdehaleleri yapabilmekteyiz.
Endoskopi cihazımızla kedi ve köpeklerin:
Üst solunum yollarının (Laryngeskopi)
Akciğerlerin (Bronkoskopi)
Mide ve barsak sisteminin (Özefagoskopi, Gastroskopi Kolonoskopi)