çayyolu hayvan hastanesi aşı uygulaması

AŞI UYGULAMASI

Aşılar evcil hayvanları etkileyen birçok hastalığı önlemeye yönelik koruma sağladıkları için oldukça önemlidirler. Evcil hayvanların aşılanması onlara uzun ve sağlıklı bir hayat sağlamak için yapılması mutlaka gerekli olan ve yapıldığı takdirde de sağlıklı bir yaşamı mümkün kılan koruyucu yöntemler arasında yer alır. Her hastalık için farklı bir aşı yapılması, bazı hastalık grupları için de karma aşı adı verilen aşıların yapılması gerekir. Her evcil hayvanın yaşam kalitesi ve sağlığı için düzenli veteriner hekim kontrolleri ve aşılama gereklidir. Üstelik bazı aşıların yapılması yasalarla zorunlu kılınmıştır.

Kedi ve köpeklerde siz hasta sahiplerimizin en çok sorduğu sorular ;

     Kedimi/köpeğimi aşılatmam gerekli mi?

Aşı, köpekler ve kediler için çok önemlidir – onları, kendilerini çok hasta edecek ve hatta belki de öldürecek her türlü kötü hastalıktan korur. Evcil hayvanınız henüz aşı olmadıysa endişelenmeyin – sadece bununla ilgili olarak en kısa zamanda bir veteriner hekimle görüşün.

Aşılama, evcil hayvanınızın enfeksiyon riskinden korunmasına yardımcı olarak, belirli bir süre boyunca bağışıklık kazanmasını sağlayacaktır.

    Bir aşı kedimi/köpeğimi ömür boyu korur mu?

Ömür boyu korumaz – evcil hayvanınızın korunduğundan emin olmak için düzenli aşılamaya ihtiyacı olacaktır. Genel bir sağlık kontrolü için evcil hayvanınızı yılda bir kez veteriner hekime götürmek iyi bir fikirdir. Yavru köpekler ve yavru kediler, etkili bir bağışıklığı teşvik etmek için ilk yıllarında bir aşı programına ihtiyaç duyarlar. Bundan sonra, yetişkin köpekler ve kediler yılda en az bir kez aşılanmalıdır. Evcil hayvanınızın aşıları konusunda güncel tutulmasını sağlamak önemlidir, aksi takdirde bağışıklığını kaybedebilir ve tüm aşı programının yeniden başlatılması gerekebilir.

     Aşı hangi hastalıklara karşı koruma sağlar?

Aşılar, en yaygın virüs ve bakterilerin bazılarına karşı koruma sağlayabilir. Köpekler ve kediler farklı hastalıklara yakalanma riski altındadır ve bu nedenle farklı aşılar gerektirir. Veterineriniz hekiminiz, evcil hayvanınızı ülkemizdeki tüm önemli bulaşıcı hastalık risklerine karşı koruyacak bir aşı kombinasyonu kullanacaktır.

Kedilerde aşılama yapılan en yaygın hastalıklar feline leukaemia (FeLV), feline calicivirus, feline rhinotracheitis ve feline panleucopaenia virüsüdür.

Köpekler için aşılama yapılan başlıca hastalıklar distemper, hepatit, parvovirus ve leptospirosis’dir.

     Aşı nasıl çalışır?

Aşının amacı belli bir hastalığa karşı bağışıklığı stimüle etmektir. Yani, gelecekte evcil hayvanınız bu hastalığa maruz kalırsa, bağışıklık sistemi onu hızla tanıyacak ve etkili, koruyucu bir yanıt geliştirecektir.

     Kedimin/köpeğimin canını yakar mı?

Bazı evcil hayvanlar hiçbir şey hissetmez, bazıları ise küçük bir acı hissedebilir ama bu uzun sürmez. Muhtemelen davranışlarında hiçbir farklılık fark etmeyeceksiniz ve evcil hayvanınızın gerçekten kötü hastalıklara yakalanmasına karşı korunduğundan emin olacaksınız.

     Aşı kaydının tutulması neden önemli ?

Evcil hayvanınızı takviye aşısı için veteriner hekime götürdüğünüzde, aşı kayıtlarını da yanınızda götürmeyi unutmamanız önemlidir. Veteriner hekim, doğru aşıların uygun zamanda yapıldığından emin olmak için bunu görmek isteyecektir.

     Tekrar aşısını unutmamız problem yaratır mı?

Evet. Aşı dozları, evcil hayvanınıza düzenli olarak aşılanacağı göz önüne alınarak optimum korumayı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Belirli bir miktar ‘koruma sağlamakla birlikte, etkinliği zamanla azalır ve evcil hayvanınızın enfeksiyon riskini artırmasına neden olur.

     Kedim/köpeğim bir hastalığa yakalanırsa, aşı tedavi eder mi?

Hayır. Aşılama, önleyici bir önlemdir, bir tedavi değildir. Evcil hayvanınızın bir hastalığı varsa, bir dereceye kadar bağışıklık kazanmış olabilir, ancak buna güvenilemez. Düzenli aşılama, evcil hayvanınızın bu hastalığa tekrar yakalanmamasını sağlayacaktır.

İletişime Geçin

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve aklınızdaki diğer sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gönder